Muziek tijdens het sporten

Geschreven op 16 oktober 2015 door Eline Peterse
Fit met Lien op onderzoek uit

“Ohhhhh! Haha deze moet je voelennnn, we beuken door je speakers! We stampen met die sneakers!” Klinkt voor de generatie van Ali B op je schoolfeest vast heel bekend!

Muziek tijdens het sporten, het is bijna een vast onderdeel geworden van je work out gear. Ben je je muziek vergeten, is bijna net zo erg als wanneer je je loopschoenen thuis hebt laten liggen. Voor velen van ons is het een must have geworden om met lekkere beats door je speakers op je sneakers te gaan stampen (aka hardlopen)!

‘Rond de 120 tot 140 beats per minuut is ideaal voor hardlopen’

Dit greep ik aan als een kans om dit samen met drie studiegenootjes van Thim van der Laan Fysiotherapie eens nader te onderzoeken. Want heeft muziek nou eigenlijk wel degelijk invloed op je sportprestatie of is het allemaal placebo?

Volgens psycholoog Moelants prikkelt muziek het beloningssysteem in de hersenen en dit zorgt voor een fijn gevoel. Ook beweert hij dat het prettige gevoel dat men krijgt door opzwepende en vrolijke muziek veroorzaakt wordt door een hogere productie van dopamine.

Uit onderzoekt blijkt dat de voorkeur ligt bij ritmes van rond de 120-140 beats per minuut voor het hardlopen. Door deze sychroniteit in de muziek, helpt ritmisch bewegen op de muziek het lichaam haar energie efficiënter en gelijkmatiger te gebruiken.

Dus wat hebben wij gedaan. We hebben een dames hockeyteam van fysiek gelijke gesteldheid 1 km met en 1km zonder muziek laten lopen en vergeleken of ze harder gingen lopen van de muziek van Martin Garrix (want zijn muziek zit rond de 130 beats per minuut).

Wat bleek, de meisjes liepen gemiddeld een halve minuut sneller met muziek dan zonder en voelde zich er beter of hetzelfde bij!

Hieruit kunnen we dus wel stellen (heel zwart-wit gezien) dat muziek wel zeker je sportprestatie verbetert!

Dus als je volgende keer weer een lekker blokje om gaat, vrees niet en beuk met die muziek door die speakers  en stamp lekker op je sneakers (nouja, het liefst zacht landen en je voet mooi afwikkelen uiteraard 😉 )

Liefs,

Lien

IMG_2068 IMG_2067 IMG_2066

Lien's Fitness Blog

Warning zweten gegarandeerd
19 juli 2018

Ervaring van Bas Huisman
31 januari 2016

De wonderen van de natuur
22 november 2015

Fit met Lien is Powered by
Copyright 2015 - 2022 FitmetLien.nl
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.